Co potřebujete vědět o protokolu Matter? Otázky a odpovědi.

[Q&A] Matter a eWeLink, kde jsme?

 

V aréně chytré domácnosti se standard Matter rychle stává oblíbenou volbou pro jednotnou kompatibilitu zařízení napříč různými značkami. Zde je to, co potřebujete vědět o zařízeních Matter podporovaných v rámci ekosystému eWeLink, jak fungují a co lze očekávat od budoucích aktualizací.

co je Matter? 

Matter je jednotný standard s otevřeným zdrojovým kódem určený k usnadnění bezproblémové komunikace a interoperability mezi zařízeními pro chytrou domácnost od různých výrobců. Vyvinulo jej sdružení Connectivity Standards Alliance (CSA), dříve známé jako Zigbee Alliance, a jeho cílem je zjednodušit ekosystém chytré domácnosti poskytnutím konzistentního a bezpečného rámce pro připojení zařízení. eWeLink je spolu s velkými jmény, která znáte, jako Google a Apple členem CSA.

Matter, na rozdíl od Zigbee nebo Z-Wave, je standard na aplikační úrovni, běží na fyzických protokolech včetně Ethernetu, Wi-Fi a vlákna. Nabízí některé klíčové funkce, které mění způsob, jakým používáte chytré domácí gadgety:

  • Podpora napříč platformami : Zařízení Matter lze spárovat a ovládat podporovanými platformami současně. Můžete například přidat světlo Wiz s Apple Home, Google Home a eWeLink najednou. Vaše ovládání v rámci eWeLink bude aktualizováno v Apple a Google, můžete také využívat nejlepší a jedinečné funkce z každé platformy najednou, včetně hlasového ovládání a pokročilé automatizace.
  • Jednoduchost : Cílem normy je usnadnit spotřebitelům nastavení a používání jejich zařízení pro chytrou domácnost. S Matter je proces nastavení jednodušší a potřeba více aplikací je snížena.
  • Zabezpečení : Matter klade důraz na robustní zabezpečení s end-to-end šifrováním a požadavky na bezpečný kód. To zajišťuje, že uživatelská data a komunikace zařízení zůstanou soukromé a chráněné. Matter je postavena tak, aby běžela lokálně. To znamená, že vaše zařízení budou reagovat rychleji a budou bezpečnější s podporovanými platformami.
  • Open-Source : Tím, že je Matter open-source, umožňuje široké příspěvky a inovace od různých vývojářů a společností. To pomáhá urychlit přijetí a zlepšení standardu.

Jaká zařízení Matter podporuje eWeLink?

Platforma eWeLink v současné době podporuje celou řadu zařízení kompatibilních s Matter, díky čemuž je stavba chytré domácnosti snazší než kdy dříve.

Od nynějška s eWeLink App v5.6 a NPanel Pro v3.1.0 (nebo CAST app v2.1) můžete do eWeLink přidat tato zařízení Matter:

  • Světla
    • Barva Světla
    • Bílé/Teplé světlo
    • Vypínač
  • Vypínač/zástrčka/zásuvka
  • Okenní a dveřní senzor
  • Senzor teploty
  • Senzor vlhkosti
  • Most

A co dál?

Do budoucna plánuje eWeLink přidat podporu pro ještě více zařízení Matter:

  • Tlačítko scény (generický přepínač)
  • Senzor lidské přítomnosti
  • Monochromatické světlo (zapnuto/vypnuto světlo a stmívatelné světlo)

Co je to Matter hub?

Matter Hub slouží jako centrální kontrolní bod pro všechna vaše zařízení s podporou Matter. Zabývá se nastavením (provozem), ovládáním a správou těchto zařízení. V ekosystému eWeLink je nainstalován SONOFF NPanel Pro a tablety s aplikací eWeLink CAST, aby hrály tuto roli centra. Tyto rozbočovače propojují vaše zařízení Matter lokálně a propojují je s cloudem eWeLink, což umožňuje místní i vzdálené ovládání.

Měli byste udržovat hub aktualizovaný, abyste zajistili lepší stabilitu a nepřetržitou podporu pro více zařízení.

Musím stále kupovat produkty s odznakem podpory eWeLink?

Zatímco Matter usiluje o univerzální kompatibilitu a zjednodušené místní ovládání, produkty s odznakem podpory eWeLink nabízejí obohacenou sadu funkcí. Patří mezi ně funkce časovače na zařízení a funkce krokování, které nemusí být dostupné v mnoha zařízeních zaměřených na Matter.

Pro uživatele zapojené do ekosystému eWeLink poskytují tyto značkové produkty nejkomplexnější sadu funkcí. Některé produkty, jako je SONOFF M5, nabízejí duální kompatibilitu, podporují eWeLink i Matter, aby byla zajištěna bezproblémová integrace a všestrannost. Zařízení postrádající nativní podporu Matter lze navíc stále propojit s chytrým domem s podporou Matter prostřednictvím mostů, jako jsou Zigbee Bridge Ultra a iHost. Ty zajišťují, že starší nebo jinak nekompatibilní zařízení mohou stále využívat výhod rámce Matter.

 

Zůstaňte ve spojení s eWeLink
Chcete-li být informováni o nejnovějším vývoji eWeLink a tipech pro chytrou domácnost, spojte se s námi prostřednictvím našich aktivních online kanálů: