Sonoff NS panel a recenze prvního prototypu.

Sonoff se proslavil výrobou levných prvků chytré domácnosti a nyní je před ním další krok, přinést do našich domácností řešení, které obvykle najdete v mnohem finančně náročnějších systémech. Sonoff NS panel, je dotykový display s možností předvoleb, díky kterým se může stát srdcem vaší chytré domácnosti.

 

 

Sonoff NSPanel

Sonoff NSPanel

 

 

Samotný panel je 2 - kanálový přepínač (dimenzovaný pro 2A každý nebo 4A celkem) s 3,5palcovým dotykovým displejem. a dvě fyzická tlačítka pro přepínání vestavěných relé. Přiložený teplotní senzor z něj činí velmi zajímavou jednotku pro termostaty a regulátory střídavého proudu (zobrazuje teplotu v metrických a imperiálních jednotkách). Sonoff NSPanel bohužel vyžaduje připojení linek Live & Neutral, takže nebude vhodné pro každou domácnost (ne bez řešení zapojení). Jako většina zařízení Sonoff funguje pomocí sítě 2,4 GHz a spáruje se přes Bluetooth. 

 

Displej je středem pozornosti.. Obrazovka je pro většinu situací dostatečně jasná , ale pozorovací úhly nejsou nejlepší. Barvy rychle vyblednou, když změníte úhel pohledu a displej „zmizí“ při pohledu na 45 stupňů v režimu nízké spotřeby. Dotek se zdá být citlivý a gesta jsou přesná.

Kvalitnější displej této velikosti by výrazně zvýšil cenu a ITEAD plánuje, že bude cenově dostupný. Displej je určen k ovládání z dosahu paže, v této poloze to nebude problém, pokud nedojde k oslnění slunečním zářením.

 

Co všechno Sonoff NSPanel umí?

Zmínil jsem, že tlačítka jsou přímo propojena se 2 relé uvnitř jednotky.  Zaměřme se místo toho na rozhraní obrazovky.

Sonoff NSPanel reaguje na ovládání gesty (přejetím prstem dolů/doleva/doprava). Výchozí obrazovka přináší informace o počasí pro vaši polohu (přizpůsobitelné v aplikaci eWeLink), aktuální čas, datum a teplotu získanou vestavěným senzorem. Stejně jako v systému Android sjíždění dolů přináší nabídku možností s jasem a časovým limitem obrazovky. Funguje přes WIFi a eWeLink Cloud, ale přichází také s ovládáním LAN.

 

Přejetím doleva získáte panel termostatu. Je to velmi pěkná implementace se základními ovládacími prvky (podpora vytápění/klimatizace) nad teplotou a automatickým režimem. V aplikaci eWeLink můžete povolit libovolné relé Sonoff, aby fungovalo jako termostat, takže pokud je váš kotel nebo AC již ovládáno zařízením Sonoff, jednoduše jej vyberte z nabídky v aplikaci a aktivujte jej. Můžete také vybrat relé zařízení, pokud ohřívač neovládáte přímo (limit 2A).

 

 

Přejetím doprava se dostanete na zástupce zařízení Sonoff spárovaných v aplikaci. Nezobrazuje jednotky automaticky, musíte vybrat dostupné jednotky pro ovládání (až 8 zařízení). Je to skvělý tah, protože uživatelé s více panely mohou určit seznam zařízení pro každé umístění.

Uvedená zařízení jsou zobrazena jako ikony. Světla ( žárovka Sonoff ) a pásky RGB ( LED pásky L1 a L2) mají podnabídku, která umožňuje uživateli nastavit jas a vlastní ovládání barev.

Jednokanálová relé ( Sonoff Micro nebo Sonoff Basic ) fungují jednoduše jako zkratky, zatímco vícekanálová relé ( Sonoff POWR3 ) mají podnabídku se seznamem všech kanálů, které můžete přepínat.

V tuto chvíli nemůžete ovládat zařízení z řady Sonoff ZigBee. Je však možné přidat do aplikace eWeLink scénu, kterou lze použít, a spustit tuto scénu ze Sonoff NSPanel. Rád bych viděl podporu pro Sonoff ZB Bridge a všechna čidla a dílčí zařízení, zejména integraci teplotních čidel.

 

Co by se mělo vylepšit před uvedením?

Vezměte prosím na vědomí, že se jedná o velmi ranou jednotku, na které se bude ještě pracovat, než bude uvedena na trh. 

Tlačítka

Cítí se trochu kašovitě, což není velký problém (bylo by lepší aby aby tlačítko poskytovalo lepší zpětnou vazbu o kliknutí), musí být stisknuta prostřední část tlačítka, aby se aktivovala. Stisknutím po stranách tlačítka se tlačítko neaktivuje. 

Senzor teploty

Rád bych viděl možnost nastavení v nastavení, protože teplotní senzor běží o 2-3 ℃ tepleji než moje ostatní senzory. Pravděpodobně zachycuje zbytkové teplo ze samotné jednotky. Kromě toho, protože Sonoff NSPanel bude namontován v pevné poloze, mohl by být vystaven slunečnímu svitu. Něco, co můžete snadno ovládat přenosnými senzory přesunutím na vhodnější místo. 

Žádný PIR

Režim nízké spotřeby a plánovače jsou vítány, ale byl bych rád, kdyby pohybový snímač probudil displej, když je detekován pohyb. Zlepšilo by to spotřebu energie a uživatelský komfort.